Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2
Like Tree2Likes
  • 1 Post By Ismer
  • 1 Post By Ismer

Wątek: Hej ho, na grzyby by się szło

  1. #1
    Awatar Ismer
    Dołączył
    06-10-2014
    Przegląda
    Universum. Teraz planetę Ziemię
    Posty
    3,405
    Wpisów
    1
    Podziękował/a
    312
    Podziękowano 988 razy
    Siła reputacji
    107374187

    Domyślnie Hej ho, na grzyby by się szło

    Jak co roku my sister udała się na grzybobranie i przywiozła mnóstwo grzybów. Wiedziałam oczywiście, że nie wróci z pustym wiaderkiem, jednak w tym roku ich ilość i różnorodność, a co za tym idzie perspektywa przebierania, skubania i przetwarzania, przyprawiła mnie o gęsią skórkę i chyba miałam mord w oczach... a już na pewno nie miałam grzecznych myśli.
    No i żeby odreagować to sobie zafundowałam małe Conieco i co nieco na ten temat popisałam.
    Kto chce niech czyta

    Panuje powszechna opinia, że grzyby są tylko smakowo - aromatycznym dodatkiem do potraw. Poza niektórymi witaminami nie zawierają cennych substancji, występujące w nich białko jest niepełnowartościowe a w dodatku są ciężkostrawne i łatwo można nimi się zatruć.

    A tymczasem badania udowadniają, że kombinacja aminokwasów zawartych w grzybach jest porównywalna z jej strukturą w białkach zwierzęcych.
    Świeże grzyby zawierają średnio od 15 do 40% białka o strawności i przyswajalności 60–90%, czyli podobnej do mięsa, ale niższej od niego wartości kalorycznej.
    Grzyby zawierają też liczne związki fenolowe, terpenowe, witaminy i biopierwiastki, w tym o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwstarzeniowym).
    Proporcje ilościowe zawartych w grzybach aminokwasów są dla organizmu ludzkiego bardziej korzystne niż te zawarte w innych pokarmach roślinnych i zwierzęcych.
    Grzyby mają od 3 do 28% cukrów, głównie glikogenu i tylko 5 - 8 % tłuszczów oraz witaminy - głównie wit. C, B2, B3, B5 a także związki potasu, fosforu, manganu, żelaza, miedzi, siarki, krzemu, wapnia i glinu.

    A biologicznie i leczniczo aktywne składniki grzybów wykazują silne właściwości wzmacniające i immunostymulujące, antybiotyczne, przeciwwirusowe (mówi się, że łącznie z HIV), przeciwnowotworowe, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze xd.
    Wpływają regulująco na gospodarkę cukrów i lipidów we krwi.

    Grzyby i preparaty z grzybów stosowane są w leczeniu różnych schorzeń np. w chorobach onkologicznych, skórnych, układu krążenia, układu moczowego, przewodu pokarmowego, cukrzycy, gruźlicy, kamicy moczowej, astmie, czerwonce, salmonelli, miażdżycy (skleroza i wysoki cholesterol), przykłada się je na trudno gojące się rany, owrzodzenia, jedne działają przeciwzakrzepowo a inne przyspieszają krzepnięcie krwi i hamują krwotoki.

    W krajach azjatyckich lista schorzeń leczonych grzybami jest dłuższa niż w krajach słowiańskich, jednak i my mamy się czym pochwalić, aczkolwiek sekrety stosowania leków grzybowych nie były u nas tak rozpowszechnione jak w Azji. Tam od dawna znane jest zastosowanie w celach leczniczych "grzybów chińskich" np. cordyceps, reishi, hericium, coriolus, shiitake, maitake - a u nas np. reishi to lakownica lśniąca, maitake to żagwica listkowata.

    Chyba najbardziej znanym lekiem, szczególnie przeciwnowotworowym, przeciwgruźliczym i stosowanym w chorobach przewodu pokarmowego były różne rodzaje hub, ale zastosowanie ma także purchawka, mleczaj biel, ucho Judasza, muchomor czerwony i wiele innych.
    Generalnie większość grzybowych leków dostarczają grzyby niejadalne, a choć grzyby jadalne (tak dziko rosnące jak i hodowlane) bardziej cenione są za swoje walory smakowe i aromatyczne, lecz i one również stanowią źródło substancji leczniczych (borowik, podgrzybek brunatny, kania, gąska, pieprznik jadalny, pieczarka, boczniak, twardziak, mun).
    Ta grupa była badana głównie pod względem zawartości niehalucynogennych związków indolowych jak tryptofan, serotonina, melatonina czy tryptamina i okazało się, że te typowo jadalne gatunki zawierają ważne związki indolowe, które pełnią funkcje aminokwasów egzogennych i hormonów układu nerwowego.

    Wytwarza się z grzybów także składniki zapachowe, barwniki do maści i balsamów, stosuje się je jako afrodyzjaki oraz jako środki wywołujące euforię, halucynacje czy omamy hipnagogiczne.

    Warto też wiedzieć, że rosnące zainteresowanie walorami żywieniowymi i leczniczymi grzybów skutkuje inicjowaniem coraz większej liczby projektów badawczych (także w Polsce, m.in. ww. badania na UJ), doczekały się też własnych czasopism naukowych jak np. „International Journal of Medicinal Mushrooms" czy „Mycoscience".
    Ostatnio edytowane przez Ismer ; 10-05-2018 o 17:34
    Fortunea likes this.
    to lubię i podziwiam hart ducha:
    http://koprowska-glowacka.blogspot.com/

    z zeszytu: Pan Piotr widział w narzeczonej same zalety. Resztę zobaczył po ślubie.

  2. The Following 2 Users Say Thank You to Ismer For This Useful Post:

    Eufemia (15-09-2017), Fortunea (06-03-2018)

  3. #2
    Awatar Ismer
    Dołączył
    06-10-2014
    Przegląda
    Universum. Teraz planetę Ziemię
    Posty
    3,405
    Wpisów
    1
    Podziękował/a
    312
    Podziękowano 988 razy
    Siła reputacji
    107374187

    Domyślnie

    Rozmowa z dr. Bożeną Muszyńską, profesorem Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ

    1. Czy grzyby hodowlane (pieczarki, boczniaki) różnią się zasadniczo właściwościami odżywczymi od grzybów leśnych?

    Każdy z gatunków grzybów jadalnych wykazuje właściwości dietetyczne i lecznicze ze względu na obecność typowych składników (witaminy, biopierwiastki, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy), ale są i takie, które są charakterystyczne dla danego gatunku. Nie ma znaczenia w tym przypadku pochodzenie, tzn. uprawy czy pochodzenie ze zbiorów leśnych. I tak np. pieczarka dwuzarodnikowa jest gatunkiem, który, tak jak grzyby leśne, posiada właściwości przeciwutleniające (czyli przeciwdziała czynnikom, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych) ze względu na obecność w owocnikach związków fenolowych, indolowych, steroli, witamin, a przede wszystkim pochodnej histydyny - ergotioneiny (to związek, który nadaje wartość prozdrowotną kiełkom roślinnym, a w pieczarce występujący w znacznie wyższych zawartościach). Ergotioneina nie jest syntetyzowana przez zwierzęta, a ponieważ jest dla nich niezbędna, to jest przyswajana z żywności i magazynowana w komórkach i tkankach szczególnie wrażliwych na stres oksydacyjny (np. erytrocyty, wątroba, nerki, soczewka oka, płyn nasienny). Związek ten w komórkach spełnia nie tylko funkcję antyoksydacyjną, ale też antymutagenną, chemo- i radioprotekcyjną. Z tego względu ergotioneina jest ceniona w lecznictwie za zdolność zmniejszania uszkodzeń powstałych w wyniku napromieniowania, niedotlenienia narządów np. po udarach oraz eliminowania działań ubocznych cytostatyków. Sugeruje się jej zastosowanie w leczeniu malarii, schorzeń krwinek czerwonych uszkodzonych przez związki utleniające. W przypadku chorych z zespołem Downa łagodzi objawy choroby.

    Stwierdzone zostało działanie prewencyjne i hamujące rozwój nowotworów prostaty i piersi przez ekstrakty z owocników pieczarki. Związkiem odpowiedzialnym za te efekty jest między innymi obecny w owocnikach kwas linolowy, palmitynowy i związki fenolowe. Gatunek ten jest cennym źródłem witamin, zwłaszcza ryboflawiny i ergo- kalcyferolu oraz składników mineralnych: selenu, magnezu, miedzi, żelaza, wapnia, cynku, potasu i srebra. Naukowcy z Kalifornii prowadzili badania nad możliwością wzbogacenia tego gatunku w witaminę D2 i dokonali tego przez naświetlanie pieczarki promieniami UV-B.

    Kolejny gatunek pochodzący z upraw to boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) - cenny ze względów dietetycznych, gdyż zawiera bowiem łatwo przyswajalne białko, kwas foliowy oraz sole mineralne. Występują w nim też duże ilości kwasu olejowego, kwasu linolenowego oraz składniki obniżające poziom cholesterolu we krwi. Jednym z najważniejszych składników P. ostreatus jest lowastatyna - inhibitor głównego enzymu uczestniczącego w biosyntezie endogennego cholesterolu. Jako jeden z obecnie podstawowych leków hipolipemicznych stosowana jest w terapii schorzeń układu krwionośnego, serca i udarach mózgu. Związek ten efektywnie zmniejsza akumulację cholesterolu w surowicy krwi i wątrobie. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków w dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne (degenerujące) w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierający aktywną substancję – pleuran (β-glukan), może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych.

    2. Czy za pomocą grzybów można wspomóc układ odpornościowy? A jeśli tak, spożywanie jakich grzybów zalecałaby Pani przed zbliżającym się sezonem przeziębień?

    Wszystkie gatunki grzybów jadalnych są źródłem antyoksydantów (związki indolowe, fenolowe, sterole, flawonoidy), witamin, minerałów, a przede wszystkim polisacharydów o właściwościach immunostymulujących i przeciwnowotworowych. Zainteresowanie substancjami cytotoksycznymi zawartymi w grzybach przypada na początek lat 40. ubiegłego stulecia. Wyodrębniono wtedy kompleks polisacharydowy ze ściany komórkowej drożdży piekarskich Saccharomyces cerevisiae o właściwościach immunostymulujących. Po podaniu doustnym zaobserwowano aktywację układu odpornościowego. Po raz pierwszy właściwości przeciwnowotworowe ekstraktów pochodzących z owocników borowika szlachetnego wykazano w 1957 roku. Pierwsze leki przeciwnowotworowe, będące polisacharydami pochodzącymi z grzybów, wprowadzili do terapii Japończycy. Są to m.in. lentinan (wyizolowany z owocników twardziaka jadalnego). Związek ten uznany jest za najbardziej aktywną substancję wśród poznanych polisacharydów o działaniu przeciwnowotworowym. Zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych wywołanych przez karcynogeny chemiczne i poprzez wirusy, a także hamuje rozwój guzów. Polisacharyd ten stosowany jest najczęściej w leczeniu guzów litych żołądka, jelita grubego, piersi, płuc i białaczce złośliwej. Stosowany jest w skojarzonym leczeniu łącznie z chemio- i radioterapią. Istotne jest to, że lentinan ma niewielkie działania uboczne, takie jak lokalne podrażnienia po wstrzyknięciu, na ogół jest dobrze tolerowany przez organizm chorego. Ponadto w przypadku skojarzonego zastosowania w terapii chorób nowotworowych znosi objawy uboczne chemio- i radioterapii takich jak osłabienie, anemia, nudności. Wniosek jest więc prosty, aby skorzystać z dobrodziejstwa działania grzybów na podniesienie kondycji układu odpornościowego należy je jeść. Z tego względu, że polisacharydy grzybowe podczas gotowania przedostają się do wody (co łatwo zauważyć, bo powodują pienienie wody i z tego powodu tak łatwo podczas gotowania zupa grzybowa „kipi”), najlepiej przygotowywać grzyby w postaci zup czy sosów, aby uzyskać potrawy działające wspomagająco na układ odpornościowy.

    3. Dlaczego trufle są tak cenionymi grzybami? Czy faktycznie posiadają tak wyjątkowe właściwości odżywcze?

    Ze względu na aromat, co jest rzeczą względną, bo ja wolę aromat suszonego borowika czy podgrzybka (aromat suszonych grzybów jest mocniejszy ze względu na powstające w trakcie suszenia oktanole). Właściwości odżywcze nie odbiegają od wartości innych grzybów jadalnych. Cała sprawa związana jest często ze snobizmem, gdyż trufle są trudniej dostępne i rzadkie. Ich cena wzrasta, bo rosną pod ziemią i potrafią je odnajdywać szkolone psy i świnie. Ponadto trufli białej nie udało się też uzyskać w hodowlach komercyjnych.

    4. Czy są jakieś przeciwwskazania co do spożywania grzybów z uwagi na posiadane dolegliwości?

    Z tym pytaniem trudno dyskutować bo dolegliwości mogą oznaczać wszystko np. uszkodzenie jelit czy katar, ale obojętnie jaki to przypadek o wszystkim powinien decydować lekarz specjalista. Ja natomiast nie znam jakiś konkretnych dolegliwości po spożyciu grzybów, oczywiście z wyjątkiem zjedzenia grzybów niejadalnych.

    5. Czy grzyby (jadalne) są alergenne?

    Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) alergenem jest białko i niektóre metale np. nikiel. Grzyby jadalne zawierają białka, ale osobiście nigdy nie spotkałam się z przypadkiem alergii na owocniki grzybów jadalnych. Problemem są grzyby mikroskopijne, rosnące w formie pleśni, które wytwarzają zarodniki zawierające białka silnie alergizujące. Osobniczo może się zdarzyć nietolerancja na trehalozę, ale to disacharyd (występujący też w roślinach) i przypomina to nietolerancję np. na laktozę czy galaktozę, ale to inna historia.

    6. Których grzybów dostępnych w handlu nie warto w ogóle kupować z uwagi na niskie wartości odżywcze czy też mogących niekorzystnie wpływać na procesy trawienne i in.

    Gatunkiem tym jest gąska zielonka, która jest dopuszczona do obrotu, ale może wywoływać rabdomiolizę przy długotrwałym spożyciu, dlatego jest to aktualnie sprawdzane.

    7. Chodzi mi o muchomora czerwonego, a konkretnie o jego właściwości euforyczne i wprowadzanie w trans bojowy. Takie zastosowanie u Słowian znane było od wczesnego średniowiecza. Jeszcze w czasie II wojny światowej dywizje syberyjskie wyzwalające Węgry zbierały dzień przed bojem te grzyby i rano spożywali niewielkie ilości rano na surowo, co zdumiewało Węgrów?. Jaka jest dawka euforyczna, a jaka toksyczna?

    Tak donoszą opisy historyczne. Dawka toksyczna i euforyczna to stan patologiczny, więc tu zamilczę… Mogę dodać jedynie, że gatunki występujące w Polsce w odróżnieniu od tych z Syberii, praktycznie nie zawierają substancji euforyzujących.

    8. Czy pieczarki ze sklepu należy obierać przed spożyciem?

    A z czego? Obieranie np. warzyw czy owoców jest pewnym dziwolągiem w kuchni polskiej, z reguły w tzw. skórce jest najwięcej substancji czynnych, np. pozbywając się skórki pomidora, tracimy 80% substancji aktywnych. Podobnie sprawa ma się z ziemniakami, lepiej je gotować w „skórce”, aby zachować witaminę C. Grzyby leśne prawidłowo zbierane, czyli w środowisku oddalonym od aglomeracji miejskich, należy tylko oczyścić z piasku i materii organicznej. Pieczarki z upraw pozbawia się resztek podłoża, krótko płucze się i przyrządza. Grzyby to plechowce, czyli każdy element to ta sama grzybnia różniąca się tylko stopniem upakowania, czyli nie ma czego obierać!

    9. Czy są grzyby, które kumulują/wyłapują ze środowiska substancje szkodliwe dla człowieka? Jeżeli tak, to jakie to grzyby i jakie substancje?

    Grzyby są destruentami, tzn. rozkładają materię organiczną i pod tym względem nie mają konkurencji, ponieważ są w stanie rozłożyć ligninę czyli drzewnik, główny składnik martwych pni. Rozkład związków organicznych odbywa się na zasadzie tlenowej, stąd bierze się znany wszystkim przyjemny, charakterystyczny zapach „lasu”. Dzięki grzybom mogą egzystować rośliny, bo to dla nich przetwarzają one materię organiczną do łatwo przyswajalnych, rozpuszczalnych w wodzie soli nieorganicznych (są więc u podstawy łańcucha pokarmowego). Dzieje się tak prawdopodobnie ze względu na to, że grzybnia bytując w danym miejscu w ziemi (od czasu do czasu wytwarzając owocniki) przez wiele lat, stara się mieć czyste środowisko. Z tego powodu grzyby odtruwają je, zamykając szkodliwe substancje głównie w chitynowej ścianie. Szczególną zdolność mają do gromadzenia metali, w tym metali ciężkich (np.: ołów, kadm, rtęć). Nie stanowi to jednak problemu, jeśli będziemy pamiętać, że zbieramy je w miejscach oddalonych od zakładów przemysłowych czy autostrad.

    źródło strona: Kopalnia Wiedzy
    Willow likes this.
    to lubię i podziwiam hart ducha:
    http://koprowska-glowacka.blogspot.com/

    z zeszytu: Pan Piotr widział w narzeczonej same zalety. Resztę zobaczył po ślubie.

Podobne wątki

  1. las,grzyby
    Przez atka5 w dziale Archiwum snów
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 19-05-2013, 08:36
  2. grzyby
    Przez kas1234 w dziale Archiwum snów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 15-01-2013, 19:39
  3. Grzyby
    Przez alleksa w dziale Archiwum snów
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 16-09-2010, 19:47
  4. grzyby
    Przez pytaniemam w dziale Archiwum snów
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 26-06-2009, 20:33
  5. grzyby
    Przez kopka w dziale Archiwum snów
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 15-06-2006, 13:49

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265