Kurkuma – ostryż – Curcuma

Kłącze ostryżu (kurkumy) – Rhizoma Curcumae pozyskiwane jest z dwóch gatunków: ostryżu barwierskiego – Curcuma longa L. i ostryżu jawajskiego – Curcuma xantorrhiza Roxb., z rodziny imbirowatych Zingiberaceae.

Kurkuma jest popularną przyprawą, w Polsce mało jednak rozpowszechnioną, rzadko dodawaną z osobna, najczęściej występująca w mieszankach przyprawowych.

Kurkumina wykazuje silne działanie żółciopędne i żółciotwórcze, rozkurczowe i przeciwzapalnie.
Preparaty kurkumowe są stosowane w leczeniu niewydolności wątroby, kamicy żółciowej, wirusowego zapalenia wątroby, stanów zapalnych i zatruć wątroby, żółtaczki i zaburzeń wydzielania soków trawiennych.
Wyciągi z kurkumy przywracają prawidłową kurczliwość pęcherzyka żółciowego, pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego.
Wydatnie poprawiają proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Ułatwiaja rozpuszczenie i usunięcie złogów żółciowych z układu żółciowego.
Składniki terpenowe i ferulowe kurkumy odkażają drogi żółciowe.

Liczne badania udowodniły również właściwości przeciwbakteryjne, hepatoprotekcyjne (ochraniające miąższ wątroby), przeciwmiażdżycowe, antywirusowe i antynowotworowe.

Kurkumina zmniejsza ryzyko wystąpienia raka skóry i jelit. Hamuje syntezę prostaglandyn i jest inhibitorem lipooksygenazy. Stanowi naturalny czynnik hipolipolidyczny.

Powstrzymuje rozwój następujących mikroorganizmów - bakterie i grzyby:
Corynebacterium diphtheriae, beta-hemolytic streptococci, Microoccus pyogenous var aureus, Staphylococcus aureus, Mycobacterium tuberculosis, Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Clostridium perfringens (w stężeniu 0,05%), Klebsiella aerogenes, Sclerotium solfsii, Fusarium moniliforme, Helminthosporium sacchari, Physalospora tucumanesis, Aspergillus niger. Curcuminum i inne kurkuminoidy hamują wzrost bakterii i grzybów S. aureus, S. paratyphi, Trichophyton gypseum i Mycobacterium tuberculosis, w koncentracji 1 do 20,000.

Dawki przetworów z kurkuminy są następujące: odwar – Decoctum Rhiz. Curcumae 25:500 – w ciągu dnia wypić całą porcję.
Sproszkowane kłącze – Pulvis Rhiz. Curcumae – 3 razy dz. po 1 g.
Nalewka na alkoholu przynajmniej 70% – Tinctura Curcumae 1:5 – doustnie 5 ml 3 razy dziennie po rozmieszaniu z wodą.
Polskim preparatem kurkumowym jest Solaren – płyn, który można zażywać doustnie w dawce 3-5 ml w 100 ml wody, nawet kilka razy dziennie przy zaburzeniach czynności wątroby, zaburzeniach trawienia, biegunkach i kamicy żółciowej. Ponadto polecam Solaren w leczeniu przewlekłych chorób skóry, układu żółciowego, moczowego i przy zaburzeniach przemiany materii (otyłość, samozatrucia metaboliczne, cukrzyca).

źródło: dr. H.Różański

W TMC czyli Tradycyjnej Medycynie Chińskiej stosuje się dwie postacie kurkumy.
Jedną jest kłącze -Rhizoma Curcumae Longae a drugą korzeń kurkumy – Radix Curcumae.
Jest to o tyle istotne, że przejawiają one rożne właściwości, a co za tym idzie różnie działają na organizm.
Kłącze czyli część wykorzystywana najczęściej jako przyprawa, jest ciepła, ostra i gorzka.
Kieruje się do kanałów Wątroby oraz Śledziony. Świetnie sprawdza się przy pewnego rodzaju bólach stawowo-mięśniowych i niedomogach wątroby.
Korzeń natomiast jest chłodny, ostry i gorzki.
Kieruje się do obiegu czynnościowego Serca, Wątroby oraz Pęcherzyka Żółciowego.
Silnie oczyszcza Gorąco Krwi, Silnie porusza Qi i Krew, otwiera przegrody w meridianach, usuwa Gorącą Wilgoć z Pęcherzyka Żółciowego. Oczyszcza Serce oraz leczy Wilgoć , Flegmę oraz Gorąco wokół Serca.
W związku z powyższym doskonale sprawdza się mnie osobiście jako składnik mieszanek przy schizofrenii, epilepsji, manii czy utraty przytomności, chorobie wieńcowej serca, lękach spowodowanych objawami powyższych zaburzeń. Warto te objawy odpowiednio zdiagnozować, bo te same objawy mogą wynikać z różnych przyczyn.
Nadto korzeń ma wyraźne, potwierdzone również w klasycznych badaniach medycyny zachodniej, silne działanie hepatoprotekcyjne. Znacząco obniża ALAT i AspAT we krwi, co jest markerem uszkodzenia min. wątroby. Bezpośrednio wpływa na modulację układu odpornościowego w kierunku wirusów zapalenia wątroby.

Dlatego to korzeń, a nie kłącze wykorzystuje się w TMC przy leczeniu WZW na co zwracam uwagę wszystkim chorym na WZW, gdyż zażywanie kurkumy przyprawowej, która jest ciepła w swej naturze, a zwłaszcza przyjmowanie jej z pieprzem, który jest gorący, może przyspieszyć nieodwracalne zniszczenie wątroby przez wirusa.
Mam nadzieję, że przynajmniej kilka osób z chorobą WZW ustrzeże ta informacja przed pogorszeniem swojego stanu zdrowia.

źródło: Rena Abramowicz