Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 25 Czerwca 2018 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Przetwory z liści i owców malin od dawien dawna są stosowane w infekcjach wirusowych i bakteryjnych przebiegających z podwyższoną temperaturą, np. grypa, przeziębienia, zapalenia gardła, owoce mają silne działanie napotne i przeciwgorączkowe. Najbardziej aromatyczne są owoce malin dziko rosnących, ich owoce i liście zawierają więcej cennych dla zdrowia substancji niż malin uprawnych. Odmiany uprawne malin pochodzą ze skrzyżowania licznych gatunków malin lub malin i jeżyn. Owoce i liście malin powinno się zbierać w czasie suchej słonecznej pogody. Zbierane od wiosny do okresu przed kwitnieniem zawierają najwięcej substancji leczniczych. Owoce zbiera się w pełni dojrzałe, takie, które łatwo zdjąć z szypułki. Liście powinny być zdrowe, bez plam. Suszone owoce są składnikiem mieszanek napotnych i przeciwgorączkowych a także herbat owocowych i ziołowych. Ze świeżych owoców przygotowuje się syrop na przeziębienia i grypę, Liście wchodzą w skład ziołowych mieszanek moczopędnych i żółciopędnych. Owoce maliny zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, mają dużo witaminy C, są zasobne w żelazo i magnez, a potasu i wapnia mają 3 razy więcej niż żurawiny i borówki, są też bogatym źródłem karotenu i garbników. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez cukrzyków, nie podnoszą poziomu cukru we krwi, owoce zawierają ok. 10%, głównie dobrze przyswajalnej glukozy i fruktozy. Zawarte w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię. Liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia), działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Nasiona malin mają właściwości antymiażdżycowe, także nasiona w suszonych i mrożonych owocach. Kwiaty maliny stosuje się wspomagająco w leczeniu hemoroidów i chorób kobiecych. Zawarte w liściach garbniki hamują rozwój bakterii jelitowych, stosowane są w nieżytach żołądka i jelit, zmniejszają biegunkę, pomagają też w słabo nasilonych wzdęciach. Napar z suszonych lub świeżych liści jest stosowany także w przeziębieniu, leczeniu procesów zapalnych gardła, ma lekkie działanie wykrztuśne, można go stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, wykazuje także działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi. Napar z owoców lub liści maliny jest stosowany do normalizacji cyklu miesiączkowego oraz do łagodzenie bólu podczas menstruacji, ponieważ wywołuje nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, ale z tego właśnie powodu nie powinien być nadużywane przez kobiety będące w ciąży. Szeroko stosowane w medycynie ludowej były owoce, kwiaty i liście dzikich malin W Polsce już w XVI wieku stosowano syrop malinowy jako środek odżywczy i lek ogólnie wzmacniający organizm. Kwiaty malin roztarte z miodem zalecano do przemywań "na oczy napuchłe i zropiałe", a mieszaniną soku z liści i miodu leczono astmę. Odwaru z malinowych liści używano do kompresów i okładów przy różnych dolegliwościach skórnych. Kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny zachować ostrożność przy stosowaniu kuracji liśćmi malin. Maliny, za sprawą zawartych w nich salicylanów mogą wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie u osób wrażliwych na działanie kwasu salicylowego oraz niewskazane są przy zapaleniu błony śluzowej lub ostrej chorobie wrzodowej żołądka. Świeże owoce w większych ilościach są przeciwwskazane w przypadku ostrej niewydolności nerek, zapalenia nerek, dny moczanowej. źródło: notatki z wykładów 2 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.