Agrest jest jakby trochę zapomnianym dziś i niedocenianym owocem. Ale na tych kolczastych krzaczkach rosną smaczne owoce o cennych właściwościach leczniczych i kulinarnych, warto więc zwrócić uwagę na ten owoc.

Agrest wykazuje działanie: moczopędne, oczyszczające, pobudzające apetyt, żółciopędne, trawienne, przeczyszczające, remineralizujace, zmniejszające przekrwienie wątrobowe, wzmagające ruch robaczkowy jelit, przeciwbólowe, rozwalniające.

Wskazania lecznicze: artretyzm, gościec, reumatyzm, brak łaknienia, demineralizacja, dolegliwości gorączkowe, nadmierne ukrwienie, przewlekłe schorzenia wątrobowe, zapalenie przewodu pokarmowego, zapalenie układu moczowego, zaparcia, otyłość, niedokrwistość, choroby skórne, dolegliwości płucne, stany zapalne jamy ustnej i gardła.

Sposób użycia: sok popijać 100 do 300 g dziennie w 2 lub 3 porcjach z domieszka wody lub bez wody.
Owoc agrestu nastawiony na sok surowy należy trzymać z dala od światła słonecznego, najlepiej w miejscu ciemnym.

Agrest powinny docenić osoby, które skarżą się na zmęczone oczy, jest on bowiem bogaty w luteinę, która wspomaga pracę narządu wzroku.
Luteina należy do karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i barwników. Najwięcej karotenoidów można znaleźć w czerwonej odmianie agrestu, trochę mniej w zielonej, a najmniej - w odmianie białej. Luteina może zapobiegać chorobom przewlekłym, głównie chorobom układu krążenia, nowotworom i chorobom oczu (zwłaszcza zwyrodnieniu plamki żółtej).
Jest polecana osobom nadmiernie eksploatującym wzrok, np. długą pracą przy komputerze czy oglądaniem telewizji. Poza tym związek ten działa jak naturalny filtr chroniący oko przed promieniowaniem UVA i UVB.

Agrest zawiera także kwasy (jabłkowy i cytrynowy) i pektyny, które wspomagają trawienie, jest polecany osobom zmagającym się z zaparciami, wzdęciami i innymi dolegliwościami trawiennymi.
Zawiera także sporo magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentrację oraz łagodzą objawy stresu.

Owoce agrestu wspomagają pracę układu moczowego i pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Agrest pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową: jest bogaty w substancje o działaniu alkalizującym i można go włączyć do jadłospisu diety zasadowej. Ma korzystny wpływ na przemianę materii
Agrest jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, więc nadaje się dla cukrzyków.

Zastosowanie w kuchni
Niedojrzałe lub półdojrzałe owoce agrestu mogą być kandyzowane lub przerabiane na kompoty, konfitury, dżemy, marmolady i nadzienia do cukierków.
Owoce dojrzałe mogą być zamrażane, przerabiane na powidła, soki, wina i nalewki.
Agrest (szcz. niedojrzały) zawiera sporo pektyn i nadaje się świetnie na galaretki lub jako dodatek galaretujący do owoców, które pektyn nie zawierają lub maja ich za mało.

źródło: J.Górnicka; notatki własne.