Skocz do zawartości

Astrologiczny kurs żywienia - RAK :)


Pysiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jeść w zgodzie z naszym znakiem zodiaku? Jakie dolegliwości nam grożą, na co powinniśmy zwracać uwagę? Dowiedz się, jak na nasze zdrowie i sposób odżywiania wpływa data urodzenia.

 

RAK - 21.VI - 22.VII

 

Choroby Raka

 

Dla osób spod znaku Raka wrażliwymi częściami ciała są: żołądek, wątroba, woreczek żółciowy oraz serce. Zapadają one często na choroby serca, cukrzycę, żółtaczkę, mają zaburzenia trawienia, cierpią na bezsenność i nerwice. Przyjrzyjmy się dokładniej tym dolegliwościom.

Choroby serca

 

Przyczyną niektórych chorób serca może być nieleczone nadciśnienie tętnicze, tj. utrwalone podwyższenie ciśnienia tętniczego (zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego) powyżej normy. Jednym z groźnych powikłań nadciśnienia jest choroba wieńcowa.

 

Choroba wieńcowa. Jej najbardziej znana i dramatyczna postać to zawał serca. Jest to martwica fragmentu mięśnia sercowego, spowodowana jego niedokrwieniem. Typowymi objawami zawału są: ból w klatce piersiowej, duszności, poty, uczucie lęku oraz nudności.

 

Nadciśnienie tętnicze. Przejawia się utrwalonym podwyższonym ciśnieniem tętniczym, powyżej normy (139 mm Hg dla ciśnienia skurczowego i 89 mm Hg dla rozkurczowego). Choroba przebiega często bezobjawowo, podwyższone ciśnienie stwierdza się zwykle przypadkowo. Groźne są jego powikłania, takie jak: choroba wieńcowa, udar mózgu, niewydolność krążenia i uszkodzenie nerek.

 

Wady serca. Najczęściej dotyczą zastawek; przy nieprawidłowym działaniu zastawek niektóre jamy serca są bardziej obciążane niż zazwyczaj i przerastają albo rozszerzają się. Wyróżnia się wady serca wrodzone i nabyte.

 

Cukrzyca Nazwa ta obejmuje wiele schorzeń o odmiennej etiologii. Najogólniej termin ten służy do określenia każdego przewlekłego zaburzenia metabolicznego, w którym utrzymuje się podwyższone stężenie glukozy we krwi na czczo lub po posiłku. Wyróżnia się trzy rodzaje cukrzycy: pierwotna, wtórna oraz upośledzenie tolerancji glukozy. Bardzo często otyłość jest jednym z czynników zachorowania na cukrzycę, zwłaszcza pierwotną typu 2.

 

Żółtaczka Żółte zabarwienie skóry i błon śluzowych na skutek przepojenia tkanek bilirubiną, w wyniku jej nadmiaru w surowicy krwi. Jest objawem różnych chorób, najczęściej wirusowego zapalenia wątroby. Jest wiele rodzajów żółtaczki: fizjologiczna, patologiczna, związana z karmieniem piersią, hemolityczna i inne.

 

Choroby wątroby

 

Marskość wątroby. Określa się tak postępującą przebudowę miąższu wątroby spowodowaną powstaniem martwicy komórek wątrobowych, ich odnową oraz „chaotycznym” rozrostem tkanki łącznej, doprowadzającym do zniszczenia struktury tego narządu. Schorzenie objawia się upośledzeniem funkcji wątroby i nadciśnieniem wrotnym. Rozpoznanie ustala się na podstawie badania histopatologicznego materiału pobranego w czasie biopsji wątroby. Uzupełnieniem diagnostyki są badania laboratoryjne krwi, a także ultrasonografia wątroby, śledziony i układu wrotnego.

 

Zapalenie wątroby. Jest to uszkodzenie miąższu wątroby, w którym stwierdza się jednocześnie obecność komórek charakterystycznych dla zapalenia. Zależnie od przebiegu zapalenie może być ostre lub przewlekłe. Przyczyną choroby może być działanie toksyczne alkoholu, leków, wirusów, a także bakterii oraz innych czynników.

 

Choroby układu pokarmowego

Zapalenie żołądka. Polega na objęciu stanem zapalnym ściany żołądka. Istnieje ostra i przewlekła postać zapalenia żołądka. Dolegliwości mogą być podobne do tych w chorobie wrzodowej, czyli nasilający się lub ustępujący po niektórych posiłkach ból nadbrzusza, który może promieniować do pleców lub klatki piersiowej, z towarzyszącymi nudnościami, wymiotami.

 

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Choroba ta prowadzi do wytworzenia ropni i owrzodzeń w ścianie jelita grubego. Objawia się częstym wydalaniem przez odbyt śluzu, krwi i ropy.

Zespół złego wchłaniania. Polega na upośledzonym transporcie substancji pokarmowych z jelita. Objawia się biegunką, bolesnymi skurczami jelit, skłonnością do infekcji, niedoborami elektrolitów, mikroelementów, witamin, białka, tłuszczów (prowadzącymi do obrzęków), zanikami mięśniowymi i postępującym wyniszczeniem organizmu.

 

Zespół złego trawienia. Jest następstwem niewydolnego trawienia składników pokarmowych, spowodowanego chorobami żołądka, wątroby, dróg żółciowych, trzustki i zmianami ilościowymi oraz jakościowymi soków trawiennych. Zespół ten określany jest także jako niestrawność. Może prowadzić do zespołu złego wchłaniania.

 

Choroby nerwicowe

Nerwice należą w naszych czasach do najbardziej rozpowszechnionych dolegliwości, trudno dziś spotkać człowieka, którego nie nękają choroby na tle nerwicowym, jak nadpobudliwość, bezsenność, lęki, biegunki. Prostym domowym sposobem na dolegliwości nerwicowe jest picie napoju miodowego, który przygotowujemy z 2 łyżek miodu rozpuszczonych w szklance letniej wody. Przygotowany wieczorem, a pity rano napój działa wzmacniająco i uspokajająco.

 

Załamanie nerwowe. To ogólna nazwa określająca reakcje na długotrwały stres psychiczny. Chorzy mogą przeżywać stany depresji, depresji maniakalnej, ogólnego niepokoju lub cierpieć na schizofrenię.

 

Bezsenność Polega na zaburzeniach snu lub jego całkowitym braku. Mogą to być trudności w zasypianiu, budzenie się po krótkim śnie z niemożnością dalszego zaśnięcia lub częste budzenie się połączone z niepokojem. Najczęściej bezsenność jest objawem nerwicy, czasami jest następstwem długotrwałego nadużywania leków nasennych.

Zioła i przyprawy, które warto zastosować w kuchni, mające wpływ na zdrowotność Raka :

 

Ostatnio odkrywa się na nowo, znaną już od wieków różnym cywilizacjom, leczniczą wartość ziół. Obecna wiedza na temat tych dobroczynnych roślin jest ogromna, ponieważ była zbierana i sprawdzana od lat. Wielu ludzi niesłusznie oddziela pojęcia „zioła” i „przyprawy”, przypisując jednym działanie tylko lecznicze, a drugim jedynie smakowe i odwrotnie. Jako przykład może posłużyć mięta, którą najczęściej stosuje się jako środek ułatwiający i przyspieszający trawienie, a jest ona niezastąpiona przy przygotowywaniu niektórych potraw, np. z jagnięciny czy deserów. Podobnie jest w przypadku oregano, które kojarzy się większości z przyprawą do pizzy, nie z rośliną o działaniu przyspieszającym trawienie oraz łagodzącym objawy przeziębień, kaszlu i grypy. Istnieje także wiele ziół nieznanych, niepopularnych, o działaniu wielokrotnie silniejszym i bardziej skutecznym niż powszechnie stosowane rośliny. Przykładem jest werbena, mało znane zioło, o działaniu uspokajającym i antystresowym, zdecydowanie bardziej efektywnym niż działanie wykorzystywanej przez wiele osób melisy.

 

Dla osób spod znaku Raka zaleca się następujące zioła:

 

– na choroby serca: barwinek pospolity, fiołek polny, kalina koralowa, ostrożeń warzywny, nostrzyk żółty, draganek, lwie serce, ruta zwyczajna, jemioła, kasztanowiec;

 

– na choroby układu pokarmowego: boże drzewko, bobrek trójlistkowy (uznawany za zioło magiczne Raka), cykoria podróżnik, gorczyca biała, gorczyca czarna, kminek zwyczajny, nieśmiertelnik żółty, pieprz polski, lubczyk, macierzanka piaskowa, majeranek, rzepik pospolity, anyż, bazylek, pieprzyk ogrodowy, bernardynek, draganek, jałowiec, słowień, szanta zwyczajna, mięta pieprzowa, boża trawka, lukrecja gładka;

 

– oczyszczające układ trawienny: boże drzewko, fiołek polny, kminek zwyczajny, lubczyk, lukrecja gładka, ostrożeń warzywny, sosna zwyczajna, jemioła, jałowiec, nagietek lekarski;

 

– wzmacniające: wszystkie, a w szczególności lubczyk, bernardynek, jeżówka pospolita, hyzop lekarski, szałwia lekarska i boża trawka.

 

Dieta Raka

 

Raki, chcąc dostarczyć do swojego organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w odpowiednich ilościach, powinny zwrócić szczególną uwagę na następujące: miedź, selen, potas, mangan, magnez, siarka, witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B11 oraz B12. Mają one znaczenie w profilaktyce chorób najczęściej nękających osoby spod znaku Raka.

Minerały

 

Miedź – wchodzi w skład wielu enzymów i bierze udział w wielu procesach przemian metabolicznych. Uczestniczy w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem bierze udział w procesach utleniania i dostarczania tlenu, szczególnie wrażliwej na niedotlenienie, tkance nerwowej. Zmniejsza odczyny zapalne, łagodzi stany zapalne stawów, zapobiega występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego, niektórych nowotworów. Działa także pobudzająco na wzrost włosów. Miedź odgrywa ogromną rolę w utrzymywaniu właściwego pH skóry, a także hamuje powstawanie w ustroju wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Produkty bogate w miedź to orzechy (0,28-1,29 mg/100 g), wątroba (0,6 mg/100 g), groch i fasola (0,5 mg/100 g), kasza gryczana (0,45 mg/100 g), pieczarki (0,4 mg/100 g), produkty zbożowe, makarony (0,35 mg/100 g) oraz ryby (0,05-0,33 mg/100 g). Zalecane dobowe spożycie dla osób dorosłych wynosi od 2 do 2,5 mg.

 

Selen – działa w połączeniu z witaminą E i wraz z nią opóźnia starzenie się tkanek. Bierze udział w eliminacji wolnych rodników (substancji powodujących powstawanie nowotworów) oraz metali ciężkich. Wzmacnia odporność organizmu, zapobiega stłuszczeniu wątroby, powstawaniu stanów zapalnych stawów, zawałom i udarom mózgu. Pierwiastek ten wpływa bardzo dobrze na skórę, czyniąc ją sprężystą i elastyczną. Stosowany zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także zmniejsza łupież. Źródłem selenu są: podroby (0,08 mg/100 g), drób (0,07 mg/100 g), ryby (0,06 mg/100 g), żółtko jaja (0,06 mg/100 g), mleko (0,045 mg/100 g), kiełki pszenicy (0,04 mg/100 g), cebula (0,015 mg 100/g), otręby (0,01 mg/100 g). Nie ustalono zalecanego dziennego spożycia dla tego pierwiastka, ale proponuje się od 0,05 do 0,07 mg na dobę.

 

Potas – razem z sodem jest niezbędny w organizmie do utrzymania prawidłowej gospodarki wodnej, równowagi kwasowo-zasadowej, ciśnienia osmotycznego i krwi oraz prawidłowego rytmu serca. Dieta zbyt bogata w sód powoduje spadek stężenia potasu i wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Pierwiastek ten potrzebny jest do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni oraz przewodnictwa tkanki nerwowej. Potas powoduje obniżenie ciśnienia krwi, poprawia dotlenienie mózgu oraz pomaga w leczeniu alergii. Produkty bogate w potas to: rośliny strączkowe (1000-1700 mg/100 g), orzechy (500-700 mg/100 g), ziemniaki (500 mg/100 g), niektóre ryby (400 mg/100 g), banany, porzeczki (300 mg/100 g), mięso (200-350 mg/100 g), ziarna zbóż (100-400 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych wynosi 3500 mg.

 

Mangan – pierwiastek ten jest niezbędnym aktywatorem systemów enzymatycznych, szczególnie tych, które uczestniczą w procesach wytwarzania elementów tkanki łącznej. Jest składnikiem enzymów chroniących tkanki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki (powodujące nowotwory). Od niego zależy magazynowanie glukozy w wątrobie oraz prawidłowe wzrastanie kości oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Pomaga zwalczać zmęczenie, poprawia pamięć oraz obniża pobudliwość nerwową. Łagodzi objawy astmy, cukrzycy, schizofrenii i bezpłodności. Bogatym źródłem tego pierwiastka są: orzechy (3,6-4,2 mg/100 g), produkty zbożowe z pełnego przemiału (2,4-4,5 mg/100 g), czarne jagody (3,4 mg/100 g), fasola, groch (2 mg/100 g), czekolada (0,7 mg/100 g) oraz herbata (0,3 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych wynosi od 2 do 5 mg.

 

Magnez – jest niezbędnym składnikiem do budowy kości i zębów, wchodzi także w skład tkanki mięśniowej i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie lipidów i termoregulacji. W połączeniu z wapniem działa przeciwdepresyjnie i przeciwstresowo. W dużych dawkach ma właściwości przeczyszczające. Bogate źródła tego pierwiastka to kasza gryczana (220 mg/100 g), groch, fasola, orzechy (100-185 mg/100 g), czekolada gorzka (165 mg/100 g) oraz płatki kukurydziane i zbożowe (100-130 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 300 do 370 mg.

Siarka – wchodzi w skład niektórych witamin, hormonów, enzymów oraz aminokwasów. Jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Bierze ona udział m.in. w procesie wywarzania żółci, reakcjach utleniania i redukcji, jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a także działa ochronnie w zatruciach. Bogatym źródłem siarki są białka zwierzęce i roślinne, zawierające cysteinę i metioninę (aminokwasy siarkowe). Występują one m.in. w: serach podpuszczkowych (300 mg/100 g), mięsie (180-230 mg/100 g), rybach (100-190 mg/100 g), nasionach strączkowych (100-170 mg/100 g), warzywach kapustnych (160 mg/100 g), jajach (155 mg/100 g). Nie ustalono zalecanego dziennego spożycia dla tego pierwiastka.

Witaminy

 

Witamina A – rozpuszczalna w tłuszczach, niezbędna w procesach syntezy białek, tłuszczów i hormonów tarczycy, a także wzrostu i prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Witamina ta zwiększa odporność organizmu na infekcje i jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych. Zapobiega także powstawaniu niektórych nowotworów. Ma istotny wpływ na stan skóry i paznokci. Wspomaga leczenie chorób prostaty, wenerycznych, zapalenia stawów oraz dolegliwości menstruacyjnych. Produkty obfite w witaminę A to tłuszcze rybne i oleje (18-900 mg/100 g), masło (0,8 mg/100 g), wątroba wołowa (0,15 mg/100 g), marchew (2 mg/100 g) oraz śledzie i makrele (0,05 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie witaminy A wynosi od 0,4 do 1,2 mg.

 

Witamina B1 – jest składnikiem enzymów, bierze udział w procesach oddychania komórkowego i przemiany węglowodanów. Korzystnie wpływa na system nerwowy, mięśniowy, sprawność umysłową i czynność serca. Niedobory prowadzą do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego, obniżenia wydzielania soku żołądkowego i zaburzeń trawienia. Witamina nie jest gromadzona w organizmie, dlatego należy stale uzupełniać jej zapasy. W największych ilościach występuje w następujących produktach: soja (0,8 mg/100 g), drożdże (0,7 mg/100 g), mięso wieprzowe (0,54 mg/100 g), kasza gryczana (0,53 mg/100 g), kalafior (0,14 mg/100 g), brokuły (0,1 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie witaminy B1 wynosi od 1,7 do 2,2 mg.

Witamina B2 – bierze udział w procesach utleniania i redukcji, wchodzi w skład enzymów oddechowych. Razem z witaminą A ma istotny wpływ na stan błon śluzowych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uważa się, że witamina ta pobudza porost włosów. Niedobór powoduje hamowanie wzrostu, pogorszenie wzroku, zawroty głowy oraz bezsenność. Najwięcej witaminy B2 znajduje się w produktach, takich jak: drożdże (1,7 mg/100 g), mleko w proszku (1,4 mg/100 g), makrela (0,66 mg/100 g), ser biały (0,58 mg/100 g), jajo (0,45 mg/100 g), cielęcina (0,3 mg/100 g), nasiona strączkowe suche (0,3 mg/100 g), mleko (0,15 mg/100 g), ryby (0,12 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 0,8 do 2,5 mg.

Witamina B6 – niezbędna do prawidłowej przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmie. Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał i krwinek czerwonych. Łagodzi stresy oraz objawy napięcia przedmiesiączkowego. Jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego. Niedobory mogą powodować zapalenia skóry oraz stany zapalne w okolicach warg i na języku. Produkty bogate w witaminę B6 to przede wszystkim drożdże (1,1 mg/100 g), wołowina (0,5 mg/100 g), nasiona strączkowe (0,57 mg/100 g), marchew (0,15-0,7 mg/100 g), ziemniaki (0,2 mg/100 g) oraz banany (0,26 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 2 do 3 mg.

Witamina B11 – zwana inaczej kwasem foliowym, ma działanie krwiotwórcze, jest niezbędnym składnikiem do syntezy kwasów DNA i RNA, które z kolei są konieczne do prawidłowego wzrastania i podziału wszystkich komórek organizmu. Bierze także udział w przemianach aminokwasów. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przewodu pokarmowego i narządów płciowych. Działa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Większe zapotrzebowanie na tę witaminę występuje u ludzi pijących dużo alkoholu, palących tytoń, u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne oraz w schorzeniach wątroby. Produkty bogate w kwas foliowy to m.in.: wątroba (0,35 mg/100 g), otręby pszenne (0,25 mg/100 g), szpinak (0,15 mg/100 g), brukselka (0,15 mg/100 g), szparagi (0,15 mg/100 g), bób (0,13 mg/100 g), kalafior (0,12 mg/100 g) oraz brokuły (0,09 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 0,1 do 0,8 mg.

 

Witamina B12 – bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Zapobiega powstawaniu niedokrwistości złośliwej, uspokaja, poprawia koncentrację, zdolność lepszego uczenia się i zapamiętywania. Odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu załamań nerwowych. Źródłem tej witaminy jest wątroba (0,12 mg/100 g), nerki (0,06 mg/100 g), ostrygi (0,02 mg/100 g), żółtko jaja (0,014 mg/100 g), ser żółty (0,009 mg/100 g). Zalecane dzienne spożycie wynosi od 2 do 5 µg.

 

Witamina C – jest to związek o właściwościach silnie redukujących, dzięki czemu przeciwdziała procesom zainicjowanym przez wolne rodniki (m.in. nowotworom). Wzmacnia odporność organizmu na infekcje, zapobiega przeziębieniom, a także tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Wchodzi w skład wielu enzymów, ma właściwości przyspieszania gojenia ran, dziąseł i zębów. Niedobór witaminy powoduje nasilające się krwawienia z dziąseł, nosa i skóry, obniżenie odporności organizmu i ogólne zmęczenie. Bogate źródła witaminy C to owoce dzikiej róży (250-800 mg/100 g), czarne porzeczki (150-300 mg/100 g), papryka (125-200 mg/100 g), pietruszka nać (270 mg/100 g), brokuły (65-150 mg/100 g), truskawki (46-90 mg/100 g), grejpfruty (30-70 mg/100 g), cytryny (40-60 mg/100 g) i pomarańcze (30-50 mg/100 g). Należy pamiętać o tym, że witamina C jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, która powoduje jej rozpad. Dlatego zaleca się spożywanie surowych warzyw i owoców lub lekko blanszowanych (wrzucanych bezpośrednio do wrzątku i gotowanych parę minut). Witamina C nie jest kumulowana w organizmie, dlatego należy codziennie uzupełniać jej zapas. Zalecane dzienne spożycie wynosi od 50 do 100 mg.

 

Witamina E – wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe i jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Zapobiega także poronieniom, procesom starzenia i łysieniu. Jej niedobór powoduje zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników, a także bezpłodność. Do produktów bogatych w witaminę E należą: halibut (0,9 mg/100 g), wołowina (0,6 mg/100 g), wieprzowina (0,5 mg/100 g), masło (0,3-7 mg/100 g), kiełki pszenicy (10-26 mg/100 g), płatki owsiane (0,8 mg/100 g), kasza jęczmienna (0,5 mg/100 g) oraz olej słonecznikowy (50 mg/100 g). Dzienne na nią zapotrzebowanie wynosi od 5 do 10 mg.

 

W diecie Raka nie może zabraknąć następujących produktów: kapusta, brokuły, ziemniaki, szpinak, fasola, buraki, kabaczek, pomidory, karczochy, pataty, kalafior, natka pietruszki, jabłka, melon, kiwi, pomarańcze, banany, papaja, ciecierzyca, rzeżucha, owies, proso, ryż, żyto, orzechy włoskie, ostrygi oraz ryby.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...