Przegrany Napisano 6 Września 2009 Udostępnij Napisano 6 Września 2009 jak ktos sie na tym zna moze by podal pare rzeczy bardzo bogatych w te oto skladniki:]? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dahut Napisano 6 Września 2009 Udostępnij Napisano 6 Września 2009 (edytowane) Zależy jakie białko i jakie węglowodany masz ma myśli. Białko roślinne to na przykład soja, amarantus (takie zboże, całkiem smaczne, trochę jak ryż dmuchany), rośliny strączkowe Białko zwierzęce - jajko, przetwory mleczne, chude mięso Węglowodany nieprzyswajalne (błonnik) - piękna miotełka dla jelit, usuwa wszelkie odpadki, nieczystości, ale trzeba uważać, żeby nie zjeść za dużo, bo potem można sporo czasu spędzić w łazience. Mają go otręby, ziarna zbóż, trochę warzywa Węglowodany przyswajalne, to tak zwane cukry. Tych też jest kilka rodzajów. Fruktoza - w owocach wszelkiego rodzaju, w miodzie. Glukoza - najprostszy cukier, najłatwiej przerabiany przez nasz organizm na energię. Również nieco jej w owocach, ale można zastąpić standardowy cukier, czy słodziki glukozą, lepsza jest pod tym względem, że sacharoza (cukier w sklepach) składa się z glukozy i fruktozy, a fruktoza jest ciut gorzej przyswajalna przez organizm. Skrobia - dużo w ziemniakach, czy ziarnach zbóż. Sacharoza - cukier buraczany i trzcinowy Laktoza - w produktach mlecznych. Ogólnie węglowodanów przyswajalnych jest najwięcej oczywiście we wszelkiego rodzaju słodyczach, owocach, musli, miodach, całkiem sporo jest słodkich alkoholach. Ogólnie często tam gdzie słodko - tam dużo cukrów. Edytowane 6 Września 2009 przez Dahut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsnt Napisano 27 Września 2009 Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Ryz z tunczykiem ;]. I masz wszystko czego potrzebujesz. Ale uproscilem. Generalnie ryz, kasze itd. + kawalek chudego mieska (najlepiej dró lub ryby (może być i tłusta, gdyż ryby zawierają dobre oleje) + warzywka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.