Skocz do zawartości

Eskalopki


Ryfka

Rekomendowane odpowiedzi

1,3-1,5 kg schabu bez kości

8 łyżek oleju

pieprz, sól

 

20 dkg pieczarek

1 cebula

2 jajka

2 żółtka

2 łyżki natki pietruszki

1-2 łyżki bułki tartej (zależnie od potrzeby)

10 łyżek startego żółtego sera (edamski bądź gouda)

 

Mięso umyć, osaczyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, posypać pieprzem i solą. na patelnię wlać 5 łyżek oleju, mocno go rozgrzać i smażyć mięso z obu stron. Następnie układać na płaskiej blasze posmarowanej odrobiną oleju.

 

FARSZ: jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, a gdy woda odparuje dodać cebulę i smażyć 5-7 min. Zawartość patelni przełożyć do miseczki i ostudzić. Następnie dodać posiekane jajka, natkę pietruszki, żółtka i bułkę tartą. Wymieszać doprawić sola i pieprzem. Przygotowany farsz rozłożyć na mięsie i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C 15 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...