Gość Vampirella Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 (edytowane) Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś zechciałby się podzielić jakimś swoim sprawdzonym i wypróbowanym przepisem na gofry Edytowane 10 Września 2011 przez Vampirella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boilerek Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 ja słyszałam od kolegi, który jest kucharzem, że gofry robi się jak naleśniki tylko, że ciasto musi być gęstsze...czyli daje się mniej mleka/wody, więc jak umiesz robić naleśniki to możesz iść za tą radą no ja w kuchni robię wszystko "na oko" więc nie podam żadnych konkretnych proporcji ale za to mogę się podzielić trikiem mojej ciotki, który może być stosowany przy naleśnikach i gofrach....uwaga....można dodać ulubiony budyń żeby wzbogacić smak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vampirella Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jak ktoś by chciał coś dodać, albo podzielić się swoim przepisem to będę wdzięczna niezmiernie Bo jak do tej pory próbowałam jeszcze przepis na ciasto biszkoptowe, tylko że zamiast biszkoptu w foremce to w gofrownicy robiłam takie gofry - biszkopciki, smaczne wyszły, no ale to nie gofry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimbla z centrum Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Umiesz robić naleśniki? To i gofry zrobisz z takiego samego ciasta, tylko że lepiej aby było ciut gęściejsze. Możesz dodać budyń do smaku jak napisała boilerek albo kakao, cynamon lub inne dodatki jakie lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LuckyBoy94 Napisano 4 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Noz kurde, ludzie ;D Pisac, dzielic sie, a jak ktos da cos niedobrego to czakramy poskrecam ;D Vampus ale mi smaka narobilas ;/ To moze ja powiem co ja daje ;p Mleko, troszke wody zwyklej/mineralnej, troche bialej oronzady, troche cukru waniliowego, troche proszku do pieczenia, naprawde kilka ladnych jajek ;D, maka oczywiscie, duzo cukru ;D (no bez przesady), kropelka lub dwie armotu, troszke cynamonu, zdarza mi sie skropic troche cytryny. Robienie ciasta na gofry w moim wykonaniu to magia ;D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alieninside Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Nie wiem czy ta osoba szuka jeszcze przepisu ale moze komus innemu sie przyda: Co kupić? 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo cukier puder, bita śmietana lub świeże owoce do podania Jak przygotować? Oddziel żółtko od białka. Wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj mikserem. Osobno ubij białko. Delikatnie wymieszaj białko z ciastem. Mocno rozgrzej gofrownicę. Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami. https://aniastarmach.pl/przepis/gofry/ To chyba najlepszy przepis. Gofry sa chrupiacy ale nie tluste. Jedyna moja uwaga jest taka aby po wyjeciu z gofrownicy gofry ulozyc na metalowej kratce aby ostygly. Inaczej zrobia sie miekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.