marta1982 Napisano 19 Maja 2006 Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Przepis na zupe grzybowa: ziemniaki pokrojone w kostke zagotowac w osobnym naczyniu, pieczarki pokroic i podsmazyc na patalni i w osobnym naczyniu zagotowac bulion: kostak rosołowa z woda. gdy ziemniaki juz sa miekkie, z niewielka zawartosia wody po ziemniakach wlac to do bulionu i pogotowac. Pieczarki smazyc i delikatnie zalać winem czerwonym wytrawnym najlepsze jest Eqri Biqawer moze byc sophia az wyparuje. Nastepnie pieczarki wsypac do gotujacego sie na wolnym ogniu bulinu z ziemnakami i na sam koniec przyprawic zaklucic smietana 18% i jeszcze dobre do tego jest juz jak sie zakuci dodac szczypte papryki czerwonej (słodkiej) pycha zupa z przepsu R.Makłowicza wiem co pisze warto spr. [ Dodano: 2006-05-19, 13:15 ] ilosci pieczarek, ziemniakow to juz wedle uznania kto ile woli i zje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stay_in_light Napisano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 sposób przygotowania jest prosty mnie czasem zajmuje nawet 1,5h warzyw tyle ile komu wygodnie, robię tak: w maleńkie kostki kroję całą główkę czosnku, czerwonej cebuli, standardowej cebuli oraz białej gotuję już w gotującej się wodzie z dwiema kostkami rosołowymi warzywnymi, następnie obraną już marchewkę (jak dla mnie 5-7 grubszych naenergetyzowanych sztuk ) ciacham, do tego kalafior, brokuły, kalarepa, seler, pietruszkę, fasolę szparagową, koperek, liście pietruszki, i wszystko co nam przychodzi z apetytem by dodać oczywiście warzywa są niedogotowane, prawie surowe by zachowały jak najwięcej składników odżywczych, witamin, itp makaron dodaję tylko ryżowy. po takim obiedzie czuję się zregenerowany, odmłodzony, lżejszy, przytomniejszy :serduszka_na: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davisa Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Krupnik inaczej:-) podgotowujemy serca (oczyszczone), dodajemy włoszczyznę - dużą ilość - im więcej, tym bardziej "smakowa" zupka wychodzi, następnie dodajemy kaszę jęczmienną i kilka ziemniaczków. na sam koniec doprawiamy czym lubimy (świeżo zmielony pieprz obowiązkowo!) i do już ugotowanej zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Aha, ugotowaną marchew dobrze jest zetrzeć na dużych oczkach tarki:-) Wszystko w zupie ma być jędrne, więc trzeba uważać, by nie rozgotować za bardzo składników. Zamiast serc, można zrobić mini pulpeciki z mielonego mięsa - przygotowujemy mięso jak na kotlety mielone, robimy "kulki", podsmażamy i wrzucamy do wrzącej wody. Dalej działamy, jak wyżej:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogutyr Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Lekka zupa rybna Najpierw na rybie gotuję wywar, potem odcedzam i dodaję warzywa. Robię tak, gdy gotuję "na resztkach". Dodaję przyprawy i gotuję aż warzywa będą miękkie. Dodaję też kaszę i gotuję całość. Na koniec dodaję groszek i mleko lub śmietankę i podgrzewam. Podaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mokkata Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Ja gotuję wege krupnik: -włoszczyzna bez kapusty -ziemniaki -kasza mazurska -duża kostka serka topionego -przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.