Skocz do zawartości

Makarony i kluski


fatimma

Rekomendowane odpowiedzi

mhm mieszkam sobie sama i w sumie to mi sie nie chce gotowac ale lubie ..

 

ciezko jest gotowac dla jednej osoby ...

 

mam dla was przepis na szybkie danie

 

makaron ugotuj na aldente odlej wode przelej wsyp z powrotem do garnka dodaj troche wody, nastepnie wez mrozony szpinak wsyp do makaronu i niech sie rozmrozi i 9 odparuje ... w miedzyczasie wez dodaj przyprawy wg uznania ja dodaje sol, pieprz papryke czosnek i gotuj..

 

mi to smakuje proporcje na oko na koniec jak ktos lubi niech doda jajko ... mozna dodac wegete ...

 

Smacznego ... czas 15 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Właśnie robię to na obiad i pomyślałam, żeby dać Wam przepis na pyszne spaghetti - jest prosty i całym sekretem jest właśnie wino - nadaje lekko słodkawy, charakterystyczny smaczek. Alkoholu nie należy sie bać, wyparowuje pod wpływem temperatury. Trzeba tylko pamiętać o dodawaniu wina pod sam koniec, aby zachować smak.

Składniki jak zawsze polecam dozować "na oko", ile kto lubi.

 

Składniki:

- opakowanie makaronu

- mięso mielone (ok. 0,5kg na paczkę makaronu)

- słoik sosu - najlepiej jakiś prosty - boloński albo do spaghetti

- butelka czerwonego wina, koniecznie wytrawnego (smak słodkich i półsłodkich niestety ginie w potrawie) - np. Egri bikavér, ok. 15 złotych. Może być tańsze, ale droższego nie ma co kupować, to, które wymieniłam jest niezłe w smaku.

- przyprawy - sól, pieprz, może być bazylia

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy.

Osobno szykujemy mięso: podsmażamy je na patelni, dorzucamy następnie sos, a pod koniec prychcenia doprawiamy przyprawami oraz winem (pół szklanki to dość, najlepiej dolewać po trochu i smakować).

 

Makaron kładziemy na talerz, na to mięsko i podajemy :)

 

Smacznego.

Edytowane przez Reina
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Gość beneton123

no to ja proponowałbym dodać do tego mięska zamiast gotowego sosu trochę startych na grubej tarce pieczarek, bazylię, oregano, pieprz, sól, troche przecieru pomidorowego, czosnek, cebulę, wspomniane wino, na koniec wsypuję 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i szybko mieszam, po czym przewalam do garnka, dolewam wody (250ml) i podgrzewając mieszam, po czym rozprowadzam wodą do pożądanej gęstości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Sól, mąka, woda.

 

Mąke mieszamy z zimną wodą do kluskowatej konsystencji w trakcie, dodajemy soli. Następnie gotujemy inną wode w garnku(1l,2l). Do gotującej wody wrzucamy urywane z ciasta kluski aż się ugotują. Można podawać z sosem i surówką.

 

smacznego! ;p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mięso do spaghetti powinno być zawsze mieszane w równych częściach ,najlepiej ;) czyli wołowe ,wieprzowe i drobiowe . Jako bazę oliwa z oliwek,2 zabki czosnku zgniecione i marchewka pokrojona w drobna kostkę oraz seler naciowy nie dużo ,powiedzmy na obiad we dwoje ,pol łodygi selera ,mniejsze pol cebulki i ze dwie marchewki .po 2 minutkach mięsu i smażymy az się rozpadnie często mieszając .Ja sama dodaje wino biale wytrawne ( z kartonika ) wydaje mi sie ze sos ma wtedy ładniejszy kolor . Dodaje również peperoncino ( male suszone paryczki lub w proszku ) Na koniec daje sos pomidorowy klasyczny bez żadnych dodatków lub korzystam z ziół które rosną na działce . Ja lubie tak ! co jeszcze fajnym wariantem sosu jes dodanie wątróbek drobiowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przegladajac przepisy na inne potrawy z użyciem sosów gotowych przypomniał mi sie fajny przepis który .

A wiec -karkowa ,kroimy w cienkie plastry ,do tego nieodzowny jes nam jak mięso również porządny i ostry bardzo nóż !!!! ;)

do mieska potrzebna nam jest główka czosnku - duza ! majeranek ,sol i pieprz .Ja sole wszystko i pieprze pozniej ale to juz jest kwestia wynikająca z ego jak zmienił sie mój świat kulinarny pod wpływem innych kuchni .

PRZYSTĘPUJEMY DO PRZYGOTOWANIA MIĘSKA

czosnek ,ząbki kroimy e cieniutkie plasterki .posypujemy mięso majerankiem jak ktoś lubi papryka ( mięsa nie powinno sie pieprzy przed smażeniem wiec to już będzie wasz indywidualny wybór ) układamy na mięsie czosnek i do lodowy na nie mniej niz 2 h .

następnie : zdejmujemy czosnek i smażymy mięsko ,przekładamy do brytfanny .

Na usmażone mięso wykładamy czosnek ( przy przygotowaniu nie musimy sie bać czosnku ponieważ nie musimy go później wszystkiego dodawać do sosu , a fajnie żeby mięso przeszli ładnie jego aromatem ,tak jak pisałam ja używam mało soli wiec zastępuje je aromatami innych przypraw ) puszkę ( mała ) fasoli czerwonej i sos meksykansi " pudliszki " i siup do piekarnika ,a ha... zapomniałam dodać ze, po smażeniu i mięsa dodaje na ten sam tłuszczyk troszkę cebulki lub pora i podsmażam. WAŻNE ŻEBY MIĘSKO OKRYĆ NA POCZĄTKU bo sie przepali fasolka i sos na brzegach brytfanny ;) smacznego !!

Danie jest fajne ,bardzo smaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • Administrator

Kamael, Ty po prostu reklamujesz pospolity kupny bezjajeczny makaron ;p  Treść ta sama, ale przy Twoim jest więcej roboty, bo trzeba i łychą kręcić i rwać te kluchy. Nie, jednak wolę przejść się do sklepu, bo to przynajmniej będzie z korzyścią dla zdrowia jak odbędę spacerek na świeżym powietrzu zamiast kisić się w kuchennych oparach przy miąchaniu tych kluch :D 

Na marginesie: takie kluchy nazywają się "kluski kładzione" albo "rwańce". 

 

Przykładowe kluski kładzione:

Porcja na 1 osobę 
3/4 szklanki mąki, 1 jajko (można więcej, jak ktol ubi), 4 łyżki wody, szczypta soli do ciasta.

Mąkę wymieszać dokładnie z jajkiem, solą i wodą.
Nabierać na brzeg zmoczonej w gorącej wodzie łyżki porcyjkę ciasta i zsuwać je do gotującej się osolonej wody. Gotować 2-3 minuty. Jeśli ciasta jest więcej, np. pół łychy to gotować je trzeba odpowiednio dłużej. 
Kluski krasi się masłem, słoniną ze skwarkami lub z dowolnym ulubionym sosem.

  • Lubię to! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ismer zmienił tytuł na Makarony i kluski

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...