Gość Jaga_Wiedzma Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Mam pytanie, czy ktoś z Was stosuje dietę, czy też odżywianie się według zasady pięciu pzremian? Jeśli tak napiszcie coś wiecej o tej kuchni. I o podstawowych zasadach jak łączyć czy nie łączyć produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jaga_Wiedzma Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Ja też pijam kawę według przepisu kuchni pięciu przemian. Ale cekawa jestem jak wygląda gotowanie innych potraw. Jakie są zasady i czy wszystko mozna w ten spossób gotować. To znaczy, czy jeśli wiem, jakie produkty do jakiej grupy należą, jak je kolejno stosować. I ogólnie coś bliżej o tej kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nessy Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Ja w ogóle pierwszy raz słysze o tym, ale mnie zainteresowało, wiec też czekam jak ktoś coś wie wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jaga_Wiedzma Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Ja już kiedyś slyszałam ale ciekawi mnie też jak to wyglada w praktyce i jakie są zasady. Kawa jet w smaku naprawdę dobra i mam wrażenie, że nieco inna niż ta tradycyjnie parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Generalnie chodzi o to że niektóre produkty działają rozgrzewająco inne ochładzajaco a jeszcze inna ich część jt neutralna. Zawarta jt też w tym zasadza ing, jang i jak dobrze pamiętacz czi. Grunt to znależć rónowagę w tym wsz. . Niestety nie mam teraz przy sobie książki, ale może jak pojadę do domku, to przywiąze i coś wam wrzucę.. jeśli chcecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jaga_Wiedzma Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Fajnie. Napisz np czy te produkty mają być dodawane do potrawy według ściśle określonej kolejhności czy też mozna je jakoś modyfikować i od czego to zależy. Mam już tabelę produktów według pięciu przemian Kuchnia wg. piciu przemian ale nie wiem jak je łączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Boma Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Vivien, na trzeciej kartce zaznaczone na zolto na dole kartki pisze tak; "Najwazniejsze, zeby w kazdym daniu zalazlo sie wszystkie 5 smakow. Koniecznie w podanej kolejnosci." To chyba maja byc w kolejnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jaga_Wiedzma Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Tak wiem, ze mają być w kolejności. Chodziło mi raczej o to, czy jeśli wiem z jakich skłądników skłąda się np zupa i chce ją zrobić sama to mogę zacząć od dowolnego żywiołu i dodawać potem po kolei według kolejności jak one występują czy raczej szukać już gotowych przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anatemka Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Sama możesz, to na pewno, nie wiem tylko, czy trzeba zacząć od zywiołu konkretnego... W przerwie Rodina zobaczę, bo mam cos na ten temat w domu, może tam znajdę. A na kurs sie nie chcesz zapisać? Sa organizowane wyjazdowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jaga_Wiedzma Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Na kursy na razie nie mam ani czasu ani pieniedzy niestety. Wyjeżdżam za granicę ale moze na wiosnę o tym pomyślę, chciałam jednak zacząć od czegoś i będę wdzięczna za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anatemka Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 (edytowane) tu mozesz zadać pytanie Ewie dobek, zajmujacej się Pięcioma Przemianami: Moja droga do Kuchni według Pięciu Przemian. Ewa Dobek. Joga. Ogólnopolski portal o jodze. książka: http://alejka.pl/kuchnia-kreatywna-czyli-gotowanie-wg-pieciu-przemian.html mam fajny artykuł w dodatku do Wróżki joga 2/2009, ale skaner mi nie działa i tabela tam jest, taka do powieszenia na lodówkę... /ten artykuł podany w poście wyżej też jest z joga, ale chyba 3/2009/ ale, patrzac na przepisy, to mozna zacząć od dowolnego składnika i leciec w kółko Ilość składników dodawanych też zalezy tylko od Ciebie, tzn że nie trzeba: pół kg papryki i pół kg soli, tylko wg uznania Kurcze, w tej gazecie jest też wizualizacja energetyzujaca narzady zgodnie z cyklem Pięciu Przemian. Edytowane 15 Sierpnia 2009 przez anatemka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jaga_Wiedzma Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Wróżkę u mamy na pewno znajdę bo mamy wszystkie. Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber* Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Witam, jem tak od lat i chetnie pomoge, jesli ktos ma pytania To jakies proste przepisy np.rozgrzewajace? Ja mam czesto problem z zimnymi stopami :] hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikuchi Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) ok, najlepiej byloby znalezc przyczyne tych zimnych stop 1.Wzmacniajaca zupa z platkow owsianych: skladniki: maslo lub olej sezamowy (Z) - cebulka dymka (M) - platki owsiane (M) - sol (W) - cytryna (D) - slodka papryka (O) - marchew (Z) - kapusta chinska (Z) - pieprz (M) - sos sojowy (W) Na goracej patelni - rozgrzac maslo lub olej sez - dodac drobno pocieta dymke i chwile smazyc dodac platki owsiane - sol - odrobine soku z cytryny - slodka papryke oraz wrzaca wode - potem marchew - pieprz- gotowac ok 30 min doprawic sosem sojowym - sokiem z cytryny - slodka papryka - posypac kapusta chinska pocieta w drobne wstazki i potem jesli masz ochote pieprzem - odstawic na chwile, zeby aromaty sie wymieszaly i jesc Rozgrzewajace wlasciwosci ma kasza gryczana oraz rosoly sa genialne (wg 5 przemian) ale nie wiem czy jesz mieso poza tym zawsze powinnas jesc cieple sniadanie jeszcze jeden przepis bardzo rozgrzewajacy i odzywczy , dobry na sniadanie: skladniki: suszone sliwki bez pestek (Z) - sok z czerwonych winogron (Z) - kasza jaglana (Z) - cynamon (Z) - godziki (M) - kolendra (M) - imbir (M) - sol (W) - cytryna (D) - czerwone wino (O) wieczorem: sliwki namoczyc na noc w soku z winogron rano: w rozgrzanym garnku - prazyc sucha kasze jaglana ciagle mieszajac - zalac goraca woda i gotowac do miekkosci nastepnie: w rozgrzanym garnku podgrzac sliwki w soku z winogon i dodajac szczypte cynamonu - 2 gozdziki, kolendre i imbir - szczypte soli - sok z cytryny orsz utarta skorke cytrynowa - nieco czerwonego wina - gotowacprzez kilka minut - dodac kasze jaglana i podgrzac Edytowane 24 Września 2010 przez kikuchi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikuchi Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Tak wiem, ze mają być w kolejności. Chodziło mi raczej o to, czy jeśli wiem z jakich skłądników skłąda się np zupa i chce ją zrobić sama to mogę zacząć od dowolnego żywiołu i dodawać potem po kolei według kolejności jak one występują czy raczej szukać już gotowych przepisów? zaczac mozesz od jakiego chcesz - ale wazne jest to jakim zywiolem sie jakby przygotowywanie potrawy konczy - poniewaz bedzie wtedy ona dodatkowo wzmacniala ten a nie inny organ ojej znow odpowiedzialam na jakis strasznie stary post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beata111 Napisano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 "Filozofia zdrowia", "Filozofia zycia" autor Anna Ciesielska. Kuchnie pieciu przemian prowadze od pieciu albo i wiecej lat. Na poczatku jest troche zachodu z zapamietaniem co z czym i w jakiej kolejnosci. Potem - nawyk wchodzi w krew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.