salvia divinorum Napisano 13 Września 2014 Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Owoce Napary Nalewki Ekstrakty Moja babcia zbierała to w jakimś celu innym niż choroby krążeniowe , jak się dopytam mamy to wam napiszę. Oczyszcza z toksyn, uspokaja , obniża ciśnienie i wzmacnia serce ale to jeszcze było coś ważnego. Zawsze zbierała owoce późnym latem/wczesną jesienią najlepiej z dzikich krzewów i najlepiej od którejś strony najlepiej od wschodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 22 Marca 2020 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Głóg - Crataegus (Rosaceae) Opis 1. Głóg jednoszyjkowy - Crataegus monogyna - krzew dorastający do 5 m wys. (niekiedy ma postać drzewka do 8 m wys.), opatrzony w kolce; liście szeroko- lub odwrotnie jajowate, 3-7-klapowe, głęboko wcięte; kwiaty w podbaldachach; kielich 5-dzielny o rurce zrośniętej z zalążnią; korona złożona z 5 okrągławych, białych lub nieco różowawych płatków; pręcików wiele; słupek 1 jednoszyjkowy; owoc jabłkowaty, jajowaty lub okrągły, czerwony, z 1 pestką. Rośnie w lasach i w zaroślach. 2). Głóg dwuszyjkowy - Crataegus oxyacantha - krzew dorastający do 5 m wys.; liście odwrotnie jajowate, 3-5 klapowe; kwiaty w baldachogronach; kielich 5-dzielny o rurce zrośniętej z zalążnią; korona złożona z 5 okrągławych, białych lub różowawych płatków; słupek dolny zaopatrzony w 2 szyjki, zrośnięty z dnem kwiatowym; owoc jabłkowaty, okrągławy, ciemnoczerwony. Rośnie w lasach, w zaroślach, często sadzony w polach, na zboczach i na zrębach. Surowiec Surowcem jest kwiatostan, liść i owoc - Inflorescentia, Folium et Fructus Crataegi. Kwiaty zbiera się w I fazie kwitnienia i suszy w temp. do 40 st. C. Owoce zrywa się jesienią, gdy są dojrzałe i suszy w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 80 st. C. Liście zbiera się przed lub w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40 st. C. Kwiaty i liście można połączyć. Skład ogólnie flawonoidy (vitexin – witeksyna, vitexin-4-L-rhamno-D-glucoside, rutyna – rutin, quercetin – kwercetyna, quercetin-3-rhamno-galactoside), katechiny (catechina, epikatechina), procyjanidyny (B2, B5), fenolokwasy (kwas chlorogenowy, kwas kawowy), pentacykliczne trójterpeny (w owocach do 1,4%): kwas ursolowy, kwas oleanolowy, 2-alfa-hydroksyoleanolowy (synonimy: crataegolowy = krategolowy = głogowy = crataegolic acid); aminy (cholina, acetylocholina, alkiloaminy, poliaminy; adenina, adenozyna, guanina, kwas moczowy, żelazo, fosfor, wapń, fruktoza; fitosterole (beta-sitosterol) Liście zawierają kwas głogowy = krategusowy, flawony, flawonoidy, garbniki, cholinę i kumaryny. Kwiaty w swym składzie chemicznym mają kwas kawowy, kw. chlorogenowy, hiperozyd, acetylocholinę, cholinę, trojmetyloaminę, cukrowce, puryny, olejek eteryczny, kumaryny i związki glikozydowe. W owocach można znaleźć wit. C (54 mg/100 g), karoten (300 j.m.), tiaminę (1300 ug), pektyny (1,50%), sole mineralne (1,20%), zw. azotowe (0,80%), flawonoidy, kw. jabłkowy (0,30%), cukier inwertowy (3,80%), kw. ursolowy, kw. oleinowy, kw. krateogolowy, kw. kawowy, sorbitol, adenozynę, guaninę, glikozydy, garbniki, sacharydy, fitochinony, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę i in. Spośród flawonoidów ważne są: hiperozyd, kwercetyna i witeksyna. Działanie Przetwory z głogu tonizują i zwalniają czynność serca, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne oraz błony międzykomórkowe, zapobiegając w ten sposób powstawaniu wysięków; regulują pracę nerek; działają uspokajająco, rozkurczowo i moczopędnie. Wodno-alkoholowe wyciągi głogu działają inotropowo dodatnio na mięsień sercowy. Rozszerzają naczynia wieńcowe (wyciągi alkoholowe), poprawiają krążenie wieńcowe, działają antyarytmicznie, kardioprotekcyjnie (ochronnie na mięsień sercowy) i przeciwmiażdżycowo. Przedłużają refrakcję mięśni komór. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi (działanie hipotensyjne), poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Wodne (odwar) i alkoholowe wyciągi z głogu mają właściwości antybakteryjne w stosunku do Shigella flexneri, Shigella sonneni, Proteus vulgaris i Escherichia coli. Preparaty głogu poprawiają trawienie i działają rozkurczowo. Dostarczają prowitaminę A, witaminę C, P i z grupy B. Flawonoidy i fenole głogu hamują stany zapalne i łagodzą objawy alergii. Wskazania: - nadciśnienie, częstoskurcz serca (arytmia), nerwice serca, kołatanie serca, miażdżyca i choroba wieńcowa (dusznica bolesna), hiperlipemia, zaburzenia krążenia obwodowego i mózgowego (niewydolność krążenia) - nadczynność tarczycy - zdenerwowanie, bezsenność, stres - reumatyzm - obrzęki i wysięki, skazy naczyniowe - zaburzenia metabolizmu, cukrzyca, otyłość, skąpomocz. - nerwobóle W medycynie ludowej odwar z owoców, napar z kwiatów i nalewka (intrakt) używane były w leczeniu szeroko pojętych chorób układu krążenia, skórnych, metabolicznych, układu moczowego oraz pokarmowego. Z owoców przyrządza się wino, nalewkę, intrakt lub odwar. Odwar – Decoctum: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać 1 szklanką wody, zagotować, gotować 3-5 minut, odstawić na 30 minut pod przykryciem, przecedzić przez sito, dodać do smaku miód. Pić 1-2 razy dziennie po 1 szklance odwaru. Napar: 3 łyżki kwiatów, liści lub owoców zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz, po 150-200 ml; odpowiednio dzieci ważące; 4-5 kg - 8,5 ml; 10-15 kg - 28,5 ml, 20-25 kg - 57 rai, 30-35kg - 85,7 ml, 40-45 kg - 114 ml, 50-55 kg - 142 ml, 3-4 razy dz. Napar z kwiatów: 1 łyżkę rozdrobnionego surowca zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, odstawić na 20-30 minut pod przykryciem, przecedzić. Dodać miód, np. gryczany, wrzosowy (dobre przy zaburzeniach serca), wypić w dwóch porcjach w ciągu dnia. Stosować regularnie przez minimum 3 miesiące Alkoholatura zimna: pół szkl, świeżych kwiatów i liści lub owoców zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 10 ml; dzieci ważące 10-15 kg - 1,5-2 ml, 20-25 kg - 2-3 ml, 30-35 kg - 4 ml, 40-45kg - 5-6 ml, 50-55 kg - 7 ml, 3-4 razy dz. Intrakt głogowy - Intractum Crataegi 1 pół szkl. świeżych liści i kwiatów lub owoców zalać 400 ml gorącej wódki; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać jak alkoholaturę. Intrakt – Intractum 2 100 g świeżych rozdrobnionych kwiatów lub owoców zalać 500 g gorącego alkoholu 30-40%, odstawić minimum na 2 tygodnie, przecedzić, dodać miód. Zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżce. Stosować minimum przez 3 miesiące. Na kwartał (pełna kuracja) potrzebne jest około 1380-1400 ml intraktu (1 raz dziennie po ok. 15 ml). Nalewka głogowa - Tinctura Crataegi 1 pół szkl. suchych kwiatów, liści i kwiatów lub owoców zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać jak alkoholaturę. Nalewka – Tinctura 2 100 g świeżego lub suchego surowca na 300 g ciepłego alkoholu 40%, zażywać 1-2 razy dziennie po 5-10 ml. Można wymieszać z miodem w proporcji 1:1 Alkoholmel Crataegi: do 100 ml dowolnego wyciągu alkoholowego wlać 100 ml miodu, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżki; dzieciom podawać 1-2 łyżeczki płynu. Znakomity środek wzmacniający, przeciwmiażdżycowy i kardiotoniczny. Miód głogowy - Mel Crataegi: suche owoce lub liście z kwiatami zmielić na drobniutki proszek. Na każdą łyżeczkę proszku dać 1 łyżkę miodu i 10 kropli alkoholu lub gliceryny (roślinnej) wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 czubatej łyżeczce. Rp. Mikstura CAV nasercowa i obniżająca ciśnienie krwi Nalewka (intrakt) głogowa - 10 ml Nalewka rutowa lub nalewka arnikowa - 10 ml Nalewka lub intrakt jemiołowy – 10 ml Valeriana – nalewka lub intrakt – 10 ml Miód naturalny - 1 łyżka Wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżeczce lub przed snem 1 łyżkę. Tyle też można podawać dzieciom. Wskazania: nadciśnienie, podniecenie nerwowe, lęk, bezsenność, nerwice, kołatanie serca, choroby alergiczne i skórne (pomocniczo). Rp. Mikstura nasercowa, uspokajająca, przeciwcukrzycowa i obniżająca ciśnienie krwi Nalewka głogowa - 10 ml Nalewka serdecznikowa - 10 ml Nalewka kokoryczkowa - 10 ml Mentowal - krople - 10 ml lub nalewka miętowa – 15 ml Waleriana - 10 ml Wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz, po pół łyżeczki. Wskazania: zaburzenia trawienia, nadciśnienie, zawroty głowy, bóle brzucha, wyczerpanie nerwowe, stres, nerwice wegetatywne, bezsenność, kłucie w sercu, osłabienie serca. źródło: dr. H.Różański; notatki własne. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.